Ha nem szeretne, vagy nem tud búzalisztet fogyasztani, esetleg alacsony kalória- vagy szénhidráttartalmú diétát követ, cukorbetegségben szenved vagy paleolit étrend szerint táplálkozik, vegetáriánus vagy vegán étrendet követ remek alternatíva a mákliszt a búzalisztek helyettesítésére.
A mákliszt rost-, fehérje-, vitamin-és ásványi anyag tartalma lényegesen magasabb, míg a búzaliszttel összehasonlítva lényegesen kevesebb a szénhidrát- és kalóriatartalma.
Magas a rost tartalma, így nagy mennyiségű vízzel fogyasztva elősegíti a bélrendszer helyes működését, csökkenti az emészthető szénhidrát mennyiséget és mivel nem alakul glükózzá, a vércukorszintre is jótékony hatással van.
A kiváló minőségű mákszemeket hideg sajtolást követően lisztté őröljük, így más lisztekhez hasonlóan felhasználható.
Az átlagos darált máktól a következőkben tér el:
ˇ omega-6 és zsírtartalma csupán töredéke
ˇ liszt finomságú
ˇ közel duplája a vitamin-, ásványi anyag-, fehérje- és rosttartalma
Karakteres íz világa miatt főként kevert süteményekhez, palacsintához és krémekhez ajánljuk.